Promjena veličine slova
Tražilica
Tražilica

Palijativna skrb

Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za osobe s neizlječivom bolešću koja više ne reagira na liječenje. Postavljanjem same dijagnoze te kasnije i obustavnom aktivnog liječenja, bolesnik i obitelj proživljavaju emocionalni šok, često i ne čuju što im je rečeno, osjećaju se odbačenima. Palijativna skrb od samog početka može pomoći da se prebrode takve situacije te da se pruži adekvatna psihološka pomoć.

Palijativna skrb je aktivna briga, zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna, kako za bolesnika, tako i za bolesnikovu obitelji. Skrb je orijentirana na ublažavanje i rješavanje neugodnih tjelesnih simptoma bolesti, među kojima su najčešći bol, mučnina, povraćanje, opstipacija, dehidracija. Uz to, cilj palijativne skrbi također je i pružiti psihološku pomoć i potporu, bolesniku te obitelji kroz cijelo vrijeme skrbi. Na taj način se poboljšava kvaliteta života te omogućava dostojanstven život do samog kraja.

Palijativna skrb može se pružati u bolnici, ali i u kući ili u za to posebno osnovanim ustanovama ili bolničkim odjelima.

Dom zdravlja Zagreb – Centar je prvi prepoznao potrebu za palijativnom skrbi te od 2012. djeluje Mobilni palijativni tim. Osim višegodišnjeg iskustva, prepoznata je važnost i trajne izobrazbe. Članovi tima su prošli mnogobrojne edukacije pri važnim centrima u Zagrebu, ali i Londonu, kolijevki palijativne skrbi. Tim je educiran u Institutu za tumore te Centru za palijativnu medicinu, o Osnovama palijativne medicine, Psihološkim aspektima u palijativnoj srbi, Komunikacijskim vještinama u onkologiji i palijativnoj medicini, Palijativi u neurologiji te Žalovanju.

Mobilni palijativni tim dolazi u kućne posjete bolesniku i obitelji.  Tim sačinjavaju liječnik, sestra i vanjski suradnici.

Pomoć osobama s uznapredovalom bolešću traži stručnost, znanje i zalaganje. To ne može obaviti jedna osoba, nego je potreban multidisciplinaran tim.

Suradnja se ostvaruje s s liječnicima obiteljske medicine, patronažnim sestrama, sestrama iz zdravstvene njege, sa svim bolničkim specijalistima, duhovnikom, volonterskim udrugama te ostalim dionicima koji pružaju bilo kakav vid palijativne skrbi na razini lokalne zajednice.

Također, Dom zdravlja Zagreb – Centar je nabavio najvažnija pomagala za bolesnike u skrbi i osnovao vlastitu posudionicu pomagala (krevet, antidekubitalni madrac, koncentrator kisika, aspirator).

Za posjet Mobilnog palijativnog tima je dovoljno kontaktirati na jedan od dolje navedenih brojeva, nije potrebna uputnica niti nalog. Kontakt može uspostaviti nadležni liječnik obiteljske medicine, patronažna sestra, ali i sam bolesnik ili obitelj. Osim kućnih posjeta, moguće su i telefonske konzultacije.

Mobilni palijativni tim: Antonia Kustura, dr. med., Ljiljana Hoić, med. sr., Mirjana Šafranec, bacc. med. techn.

Koordinator: Draženka Tenšek, univ. mag. admin. sanit., dipl. ms.

kontakt brojevi: 099 2671 836 ili 099 2671 682

mail: palijativa@dzz-centar.hr

“Pomozimo onima koji odlaze iz života isto kako pomažemo onima koji dolaze u život.”

Preuzmite letak