Tražilica

B3 akcijska grupa i zašto je bitno biti njen dio – osvrt na sastanak U Bruxellesu, 14.11.2018.

Datum objave: 21.11.2018

Napredak i razvoj medicine i zdravstvenih sustava usko je povezan za rast i jačanje prije civilizacija,a sada naroda i država. Dijagnostička i terapijska evolucija dovela je do starenja stanovništva. Akutna stanja prelaze u kronična, a kronične bolesti otkrivaju se u ranijoj dobi. Promjena strukture stanovništva rezultirala je otvaranjem novog područja medicine čija je primarna zadaća osigurati zdravo starenje stanovništva. EIP AHA (eng. European Innovation Partnership on Active and Healthy Aging) je inicijativa Europske komisije pokrenuta radi uvođenja inovacija te radi digitalne transformacije zdravstvene skrbi u području aktivnog i zdravog starenja. Unutar EIP AHA-e djeluje 6 akcijskih grupa, 6 zajednica ljudi okupljenih s ciljem svladavanja izazova aktivnog i zdravog starenja. DZZC je član B3 akcijske grupe EIP- AHA mreže.

U Bruxellesu, 14.11. organiziran je sastanak partnera okupljenih unutar B3 akcijske grupe, gdje su sudjelovali i predstavnici Doma Zdravlja Zagreb- Centar kao dio referentnog centra Grada Zagreba. Imati ulogu referentnog centra znači biti zadužen za pronalazak i implementiranje inovativnih solucija potrebnih za omogućavanje zdravog življenja i starenja.

U ime DZZC delegati na sastanku bili su specijalizanti obiteljske medicine DZZC-a, Ino Protrka, dr.med., Vanja Lazić, dr.med. i Ana Mašić, dr.med. Sastanak je započeo, točno u 9:30, s uvodnim riječima predstavnika grupa DG SANTE- i DG CNECT, Filipa Domanskog i Anne Afferte, s kratkim uputama o smjeru kretanja EIP AHA i B3 akcijske grupe.  Leo Lewis, koordinatorica B3 akcijske grupe,  objasnila je cilj sastanka: upoznavanje s novim financijskim projektima i rasprava o novom alatu za provođenje inovacija u sklopu integrirane skrbi. Upravo ti financijski projekti omogućili bi DZZC tehnološku i novčanu podršku kao referentnom centru za uvođenje poboljšana u zdravstvenu skrb.

Prezentirani su bili Scirocco Exchange, s predstavnicom Andreom Pavlickovom, iz NHS-a, na koju  se nadovezala Sonja Mueller iz Empirice, govoreći o .VIGOUR-u, partnerskom projektu sa Sciroccom, koji dijele područje interesa: investiranje u procjenu kvalitete zdravstva, analizu razine implementiranja inovacija i integrativnu skrb.

Još jedan projekt predstavio je Strahil Birov, čiji naziv, Digital Health Europe upućuje na glavno područje djelovanja: digitalizacija medicine i tehnološki napredak. EURIPHI (PCP/PPI value based Healthcare) predstavila je Leo Lewis.

Casa Nel Parco CANP Project, podrijetla iz talijanske regije Piemonte region predstavio je Marco Grosso s partnerima, interesantan projekt organiziranja 24-satne svakodnevne gerijatrijske skrbi, ‘’kućne hospitalizacije’’ s ciljem smanjivanja broja hospitalizacija i boravaka na Odjelu intenzivne skrbi.

Nakon govora krenuo je radni dio sastanka, gdje su predstavnici DZZC s ostalim partnerima imali zadatak raspraviti metodologiju i rezultate prototipa alata za implementaciju solucija u integriranoj skrbi, s kojim su u svrhu sastanka ranije upoznati.

U 15:30 istog dana sastanak je završio, a pravi posao svih sudionika, tako i DZZC tek je počeo: pronaći način i iskoristiti dobivene informacije u svrhu poboljšanja zdravstvene skrbi svoje regije, za zdravlje i zdravo starenje stanovništva.

Doktori medicine Ana Mašić, Ino Protrka i Vanja Lazić, specijalizanti obiteljske medicine Doma Zdravlja Zagreb- Centar, na sastanku B3 akcijske grupe u Bruxellesu

Unutar Albert Borschette kongresnog centra (CCAB), Bruxelles, Belgija

Skip to content