Tražilica

4. STRUČNI SIMPOZIJ ”MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE”: SLUŠAM TE

Datum objave: 01.11.2019

Pozivamo vas

na 4. Znanstveno stručni Simpozij “MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te”, koji će se održati u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu, 22. i 23. studenog 2019.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima, te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću na putu njihova odrastanja. Poteškoće s mentalnim zdravljem koje se javljaju u ranijoj dobi mogu utjecati na kvalitetu života i u mlađoj, te odrasloj dobi, ako se problemi mentalnog zdravlja ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži  potrebna stručna pomoć. Suradnja i podrška  nužna je na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog školskog okruženja.

U skladu s time, u pokušaju podizanja nekih važnih tema vezanih uz mentalno zdravlje mladih te pružanja podrške svim onima koji na tim istim pitanjima aktivno rade, već četvrtu godinu zaredom održat će se Simpozij ”Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”. Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Simpozij okuplja stručnjake predstavnike sustava odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi,  stručnjake iz područja školske medicine, psihijatrije, psihologije te srodnih područja.

Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na  stres i sagorijevanje. Živeći, odrastajući i radeći u modernoj i ubrzanoj današnjici gdje se protok informacija, obaveza i problema rapidno povećava, stres se različito manifestira kako kod djece tako i kod odraslih. Nalazi većine istraživanja ukazuju na potrebu smanjivanja izloženosti djece i mladih nepovoljnim životnim događajima i njihovom traumatskom učinku, kako bi se u što većoj mjeri smanjila prevalencija psihičkih i socijalnih teškoća u odrasloj dobi.   Sudionici će imati priliku kroz mnoštvo predavanja i otvorenih diskusija saznati nešto više o mehanizmima nastanka stresa, utjecaju stresa na zdravlje, rastućem problemu sagorijevanja kod pomagačkih zanimanja, pozitivnom i adaptivnom stresu, različitim mehanizmima rješavanja stresa u današnjem vremenu. Također će imati priliku naučiti, osnažiti i ojačati svoje vještine nošenja sa stresnim situacijama i prevencijom sagorijevanja kroz pregršt interaktivnih radionica. Na Simpoziju će biti prikazani i rezultati poduzetih mjera i intervencija u području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini. Na 4. Znanstveno stručnom simpoziju „MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te“ smatramo važnim staviti naglasak na ranu prevenciju, kao i važnosti primjene multidisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivom populacijom.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Pogled u sebe’’ koji je pokrenut sa ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice.

Pokrovitelji:  Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić dipl.politolog

Radujemo  se Vašem dolasku!

 

Predsjednik Znanstvenog Odbora Simpozija                                                     Predsjednica Organizacijskog Odbora Simpozija

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.                                                                            Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb.

 

 

OPĆE INFORMACIJE

Mjesto održavanja simpozija

Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Zagreb, Rockfellerova 4

Bodovanje

Sudjelovanje na Simpoziju bit će vrednovano prema Pravilniku o trajnom usavršavanju Hrvatske liječničke komore, Hrvatske psihološke komore te Hrvatske komore socijalnih radnika.

Službeni jezik simpozija

Službeni jezik Simpozija  hrvatski

Kotizacija

Za sudjelovanje na stručnom skupu nije predviđena kotizacija.

Za sve prisutne je osiguran i prigodni domjenak!

 

Više informacija i prijavnicu možete naći na linku: http://certitour.com/kongresi/mladi-i-mentalno-zdravlje-2019/

Skip to content