Tražilica

Vitamin D

Datum objave: 27.04.2022

Vitamin D

Iz serije: 10 zanimljivih stvari o zdravlju koje niste znali, a trebali biste

Pozdrav, dragi čitatelji, od obiteljskih liječnika Doma zdravlja Zagreb – Centar. Dobrodošli u prvi članak od mnogih, koje ćemo neumorno pisati jer smatramo da je znanje o zdravlju za sve i mora biti dostupno svima. I dobro, možda ne morate znati svih 10 stvari s ovog popisa, ali sigurno ne morate znati samo 10 stvari o svom zdravlju. 

Danas ćemo obraditi jednu temu, a svaku srijedu i nedjelju obradit ćemo novu. Naša ideja je zapravo popularne zdravstvene teme raspraviti na, nadamo se, vama blizak način. Tako ćete u budućnosti moći čitati o najčešćim zdravstvenim tegobama, izazovima, rizicima, i svemu što biste željeli znati, a ne znate koga pitati. 

Vitamin D je možda najpoznatiji vitamin trenutno, a postao je viralan zahvaljujući aktualnoj pandemiji koronavirusa. Stvaramo ga jednostavnim izlaganjem suncu i unatoč tome ga čak 50% nas ima premalo. Ako ne možete boraviti na suncu, uživati u UVB zrakama i imate niske razine vitamina D, predlažemo da ga nadomjestite, a evo i zašto. Manjak vitamina D povezan je s čestim infekcijama poput infekcija gornjeg respiratornog sustava, enterovirozama, upalama uha i sličnima. Naime, vitamin D kontrolira stvaranje katelicidina, tajnog oružja bijelih krvnih stanica, koji otapa ovojnicu virusa i tako pomaže u njihovoj eliminaciji. Bez vitamina D, leukociti ne stvaraju katelicidin, a virusi se šire i uzrokuju simptome. Samim time ima smisla, da smo zimi kad nema sunca, bolesniji.

https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/vitamin-d-i-preporuke-za-nadomjesnu-primjenu-vitamina-d-od-jeseni/

Skip to content