Tražilica

Energetska obnova Zapruđa

Datum objave: 04.11.2020

U utorak,  27. 10. 2020. u 10.30 sati održana je završna konferencija za medije povodom energetske obnove zdravstvene stanice Doma zdravlja Zagreb – Centar,  Trg Ivana Meštrovića 16, Zagreb (Zapruđe). Konferenciji su prisustvovali Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc.dr.sc. Antonija Balenović,  iz Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, gđa Melita Borić i voditeljica projekta gđa Đurđica Veselin.

Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb – Centar, Zdravstvene stanice Zapruđe, provodio se od travnja 2019. do rujna 2020. u vrijednosti od 2.764.435,15 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  1.414.080,81 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancirao i provodio u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc.dr.sc. Antonije Balenović, dr.med. istaknulaje”Energetskom obnovom kompletno je obnovljena zdravstvena stanica tako da će doći do značajnihuštedasmanjenjem godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, oko 80%, te smanjenje ukupnih emisija CO2 za oko 70%. U zdravstvenoj stanici radi sedam timova primarne zdravstvene zaštite, patronažna služba, ljekarna i druge djelatnosti kojima će ovo biti veliki iskorak. Dom zdravlja je uložio više od milijun kuna vlastitih sredstava na unutrašnje uređenje, a sada s ovim radovima obnove zaokružena je cjelina i time će pružiti najbolje uvjete rada za djelatnike u Doma zdravlja kao i kvalitetniju skrb građanima. Također se zahvalila Gradu Zagrebu na organizaciji i logističkoj potpori, te što se zajedničkim snagama došlo do potpuno obnovljene zdravstvene stanice kojoj gravitira oko 24.000 građana”.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, gđa Melita Borić istaknula je”Do sada programom energetske obnove obnovljeno 59 zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. U program je sveukupno uključeno 134 zgrada kojima vrijednost radova iznosi 805 milijuna kuna. Uz 59 dovršenih, energetski se obnavlja još 18 zgrada u što se ulaže daljnjih 150 milijuna kuna. Energetska obnova daje značajan iskorak za sve zgrade javne namjene i njihove korisnike jer prostor za rad i boravak postaje ugodniji, zdraviji i bolji. Isključivo zajedničkim radom svih dionika došli smo do izvrsnih rezultata koji su vidljivi odmah po završetku energetske obnove u vidu smanjene potrebe za energijom i manjim troškovima na računima”.

Voditeljica projekta gđa Đurđica Veselin istaknula je ”Zdravstvena stanica Zapruđeizgrađena je 1971. godine. Grijana površina zgrade je 953 m2, a potreba za toplinskom energijom za grijanje bila je 194 MWh godišnje. Planirana energetska obnova realizirana je kroz rekonstrukciju i izvođenje građevinsko-obrtničkih radova, te radova na strojarskim i elektrotehničkim instalacijama. Tako je izvedena toplinska izolacija, zamjena stolarije, rekonstrukcija opreme i ugradnja nove što omogućava racionalnije trošenje toplinske energije. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjila se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 152 MWh (78%) kao i emisije CO2 za 61,8 t/godišnje (68%)“, te također dodala kako je zgrada sada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred.B.
S energetskom obnovom zgrade smanjili su se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, smanjile su se emisije CO2, a što je posebno važno omogućeno je ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Zapruđe kao i za zdravstvene djelatnike”.

Ispred Doma zdravlja Zagreb – Centar uz Ravnateljicu Doma zdravlja Zagreb – Centar bili su prisutni, zamjenica Tomislava Tolić dipl.oec., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Draženka Tenšek,dipl. ms., voditelj tehničke službe tehničke službe Milan Medved, djelatnici službe zaštite na radu, Tatijana Tomičić, struč. spec. ing. sec.,  i Niko Mihaljević, bacc. ing. sec.

 

Skip to content