Tražilica

OBILJEŽEN NACIONALNI TJEDAN DOJENJA 01. – 07. LISTOPADA 2017.

Datum objave: 20.11.2017

Nacionalni tjedan dojenja u Hrvatskoj obilježava se svake godine prvi tjedan u listopadu. Dojenje je zlatni standard u prehrani novorođenčadi, dojenčadi i male djece. Preporuka UNICEF-a i SZO je isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, a uz dohranu do druge godine života ili do kada majka i dijete to žele.
Za ostvarenje tog cilja majkama je potrebna kontinuirana podrška.
Jedan od oblika podrške dojenju u zajednici su grupe za potporu dojenju koje u Hrvatskoj organiziraju patronažne sestre. U Domu zdravlja Zagreb – Centar trenutno djeluje 15 grupa za potporu dojenju.
Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, donirao je sredstva za opremanje prostora grupe za potporu dojenju na lokaciji Avenija Većeslava Holjevca 22, na što smo posebno zahvalni. Ujedno, zahvaljujemo i Ravnateljstvu koje nam daje podršku u svim aktivnostima usmjerenim zaštiti, promicanju i potpori dojenju.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja u Domu zdravlja Zagreb – Centar započelo je svečanim otvorenjem u novouređenom prostoru grupe za potporu dojenju uz pozdravni govor Ravnateljice doc. dr. sci. Antonije Balenović, dr. med. te predavanja Pomoćnice ravnateljice za sestrinstvo Draženke Tenšek, dipl. ms. na temu “Oblici podrške dojenju u Domu zdravlja Zagreb – Centar”.
Svečanom otvorenju prisustvovale su patronažne sestre, Voditeljica patronažne služne Anica Math, dipl. ms., prof., te majke, članice grupa za potporu dojenju sa svojom djecom koja su se posebno obradovala novouređenom prostoru.

Kroz tjedan dojenja održavali su se na lokaciji Av. V. Holjevca 22 sastanci voditeljica GPD-a na kojima su razmijenjena međusobna iskustva te radionice i predavanja sa članicama grupa. Više u privitku
Dom zdravlja Zagreb – Centar pridružio se aktivnostima Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju koja je u prostorima Knjižnica Grada Zagreba organizirala besplatne radionice za trudnice “Dojenje-priprema za razdoblje koje vas očekuje”, te stručne edukacije za ljekarnike Grada Zagreba a u svima je aktivno sudjelovala naša patronažna sestra Ivana Matanović, bacc. sestr., IBCLC.

U Nacionalnom tjednu dojenja održan je trudnički tečaj pod vodstvom Refata El-Hajj, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije i patronažne sestre Anice Math, dipl. ms., prof., u sklopu kojeg su posebno naglašene dobrobiti dojenja za majku i dijete.
Patronažne sestre Lidija Jureša, dipl ms. i Vesna Božan Mihelčić, dipl. ms. isto su bile uključene u obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja kroz aktivnosti koje možete vidjeti na niže navedenim linkovima.
https://www.youtube.com/watch?v=0m4G9kN3qNQ
http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/ep/eter-familias/226699/

 

Skip to content