Tražilica

Održana završna konferencija projekta PROMLOM „Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu“

Datum objave: 20.07.2021

Projekt PROMLOM „Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu“ (UP.02.2.1.04.0036), kojem je nositelj Dom zdravlja Zagreb-Centar. Projekt je odobren je od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske dana 11. veljače 2020.g. te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 859.804,29 kn.

Završna konferencija projekta PROMLOM održala se dana 16.7.2021.g. u 13.00 sati u Domu zdravlja Zagreb-Centar, u Multimedijskoj dvorani na lokaciji Siget, Av. Većeslava Holjevca 22 koja je potpuno opremljena namještajem i tehničkom opremom iz sredstava projekta.

Cilj projekta PROMLOM je podizanje svijesti obiteljskih liječnika (LOM) o promociji zdravlja za 10 najčešćih preventabilnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama definiranim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni ishodi i očekivani rezultati projekta su: promocija zdravlja, podizanje svijesti obiteljskih liječnika o promociji zdravlja za 10 najvećih spriječivih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, osnaživanje timova obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu, edukacija drugih članova tima obiteljske medicine, medicinskih sestara i patronaže, izrada Priručnika o promociji zdravlja za navedene teme, razvoj politike za promicanje zdravlja u obiteljskoj medicini i opremanje multimedijske dvorane Doma zdravlja s namještajem i tehničkom opremom za potrebe daljnjih edukacija.

Predstavljen je Priručnik PROMLOM-a „ULOGA OBITELJSKOG LIJEČNIKA U UNAPRJEĐENJU ZDRAVLJA I SPRJEČAVANJU BOLESTI“ kao rezultat rada 40 autora, nastavnika i znanstvenika sa sva četiri Medicinska fakulteta u Republici Hrvatskoj koji unutar svojih struka djeluju kao stručnjaci iz područja unaprjeđenja zdravlja i sprječavanja bolesti, a izrađen je da se za potrebe i obveze liječnika i sestara kao i studenata Medicinskog fakulteta i studija sestrinstva osiguraju najnovija znanja i pristupi u upravljanju rizicima za zdravlje, a vezano uz razvoj najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti modernoga doba.

Prilog Priručniku je i posebno poglavlje koje govori o suvremenim digitalnim tehnologijama i njihovim mogućnostima u unaprjeđenju skrbi za bolesnike u obiteljskoj medicini.

Na konferenciji, koja je bila i on-line dostupna, uvodnu riječ kao nositelj projekta PROMLOM održala je Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, izv.prof.dr.sc. Antonija Balenović.

izv.prof.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med.

Prigodno su se obratili Danica Kramarić, dr. med. ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu (u ime Ministarstva zdravstva RH), gđa Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo (u ime Gradonačelnika, g. Tomislava Tomaševića, mag.pol. i Grada Zagreba, te u ime Gradskog ureda za zdravstvo), prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole Narodnog zdravlja „Andrija Štampar (u ime dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i svoje osobno ime ispred Škole Narodnog zdravlja).

 

Danica Kramarić, dr.med.

dr.sc. Mirela Šentija Knežević, prof.log.

prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, dr.med.

Uz moderaciju dr. Ane Mašić, specijalizantice obiteljske medicine DZZC priručnik su predstavile urednice izv.prof.dr.sc. Antonija Balenović i izv.prof.dr.sc. Zlata Ožvačić Adžić, te koautori priručnika izv. prof. dr. sc. Venija Cerovečki i mr.sc. Mario Ravić, mag. ing. el.

moderatorica Ana Mašić, dr.med.

izv.prof.dr.sc. Zlata Ožvačić Adžić, dr.med.

izv.prof.dr.sc. Venija Cerovečki, dr.med.

mr.sc. Mario Ravić, mag.ing.el.

Dr. Aleksandar Gluščević, specijalizant obiteljske medicine DZZC predstavio je digitalne funkcionalnosti interaktivnog priručnika, što je i poseban inovativni iskorak, te dodatna pogodnost za direktno pristupanje on-line vizualnom sadržaju putem QR kodova na svakom poglavlju.

Aleksandar Gluščević, dr.med.

Nakon obraćanja svi sudionici su nastavili druženje uz prigodni domjenak poštivajući sve epidemiološke mjere.

 

Skip to content