Tražilica

OTVORENO SAVJETOVALIŠTE ZA MAJKE I DJECU

Datum objave: 26.02.2018

U Domu zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 u četvrtak je otvoreno je Savjetovalište za poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta. U ime gradonačelnika Zagreba Savjetovalište je otvorila zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, a prisutnima su se obratili i ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr.med. te prof. dr. sc. Josip Grgurić ispred UNICEF-a.

Cilj ovoga Projekta je savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani te savjetovanje o pravilnom pozicioniranju i stimulaciji motorike ključne za poticanje kognitivno-psihičkog razvoja djeteta (Baby handlling).

Velika potreba na razini gradskih četvrti postoji za uslugom savjetovanja o pravilnom pozicioniranju i stimulaciji motorike tzv. „Baby handling”, te je ista kao dodatna aktivnost u okviru projekata uspostave mreže savjetovališta na području Grada omogućena i na ovoj lokaciji, nakon što se u svibnju 2017. prvi puta u Hrvatskoj pokrenula ova usluga kao nadstandard na razini primarne zdravstvene zaštite, na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Zapad Vrabečak 4.

Tako se u posljednje dvije godine u okviru Gradskog programa promicanja i unapređenja dojenja (2015.-2017.) realiziralo ukupno pet savjetovališta, financiranih iz Proračuna Grada Zagreba na lokaciji: Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4, Dom zdravlja Zagreb-Istok, Ninska 16, Dom zdravlja Zagreb Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb-Zapad Vrabečak 4, te sada i na lokaciji pri Domu zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22. Na ovaj način unaprijedila se dostupnost usluga besplatnog savjetovanja (bez uputnice) u zajednici.

U svrhu povećanja dostupnih usluga građanima, posebno na lokacijama gdje je povećana fluktuacija obitelji s malom djecom, ukazala se i potreba da se poveća broj mjesta za prematanje i dojenje djece na području Zagreba. Osigurano je ukupno pet klupa za prematanje i dojenje djece i to na sljedećim lokacijama: u Domu zdravlja Zagreb-Zapad, Prilaz baruna Filipovića te neposredno pored dječjeg igrališta u Ulici Lavoslava Švarca u Gradskoj četvrti Maksimir. U tijeku je postavljanje još triju klupa za prematanje, odnosno dojenje djece na Terminalu Črnomerec u dječjem parku kod Konzuma, u Knežiji kod dječjeg igrališta u Ujevićevoj te u Parku Stara Trešnjevka.

Deset stolića za prematanje djece osigurana su unutar Gradskih upravnih tijela na lokacijama na kojima je najveća fluktuacija majki (obitelji) s malom djecom.

Savjetovališta – kontakt e-adrese:

savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

savjetovaliste.dojenje@dzz-zapad.hr

savjetovaliste.dijete@dzz-centar.hr

Letak savjestovališta možete preuzeti OVDJE.

Izvor vijesti: http://zg-magazin.com.hr/otvoreno-savjetovaliste-za-majke-i-djecu/

Skip to content