Tražilica

Skup EHTEL Symposium 2018: “Empowered Partners in Health through user-driven digitisation”, Brisel 3.-5.12.2018.

Datum objave: 18.12.2018

Dom zdravlja Zagreb – Centar ispred Referentnog mjesta Grad Zagreb, Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje- EIP-AHA. Sudionici doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr.med., Vanja Lazić, dr.med.

 

European Health Telematics Association (EHTEL) je Europska organizacija koja povezuje institucije i pojedince iz raznih disciplina uključene u razvoj digitalnih usluga u zdravstvu. Ovogodišnji skup EHTEL-a održan je pod pokroviteljstvom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora koji je nedavno objavio stavove tog tijela o temama vezanim za digitalizaciju u zdravstvu pod naslovima “Artificial intelligence”, “Digital health/health insurance” te “Digital transformation/health and care”. Skup je okupio sudionike iz većine zemalja članica EU te inozemne goste iz Izraela, SAD i Rusije. Po prvi put skup je ugostio predstavnike referentnih mjesta Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje- EIP-AHA. Tema skupa bila je prioritizacija razvoja digitalnih usluga u zdravstvu temeljena na potrebama korisnika te osnaživanje korisnika- pacijenata kao važan čimbenik u strategiji razvoja eZdravstva.

Kao najvažnije poruke skupa istaknute su važnost uključivanja korisnika u proces razvoja novih digitalnih usluga te novi modeli za ko-dizajn digitalnih usluga u zdravstvu u kojima sudjeluju kako liječnici tako i pacijenti. Naglasak je stavljen na nadolazeću sve veću ulogu tehnologija strojnog učenja (machine learning) te umjetne inteligencije na razne segmente zdravstvenog sustava uključujući i samo upravljanje kvalitetom te sustavom u cjelini. Predstavnici referentnih mjesta EIP-AHA predstavili su novu metodologiju procjene stanja digitalnih usluga u nekoj regiji koja se temelji na potrebama korisnika.

 

Zaključeno je da se kroz stvaranje digitalnih usluga daje više vremena liječnicima da kvalitetnije rade s pacijentima jer te usluge doprinose rješavanju manje kompleksnih probleme koji liječnicima oduzimaju vrijeme. Digitalne tehnologije korištene u svrhu poboljšanja upravljanja zdravstvenim sustavom mogu doprinijeti značajnim uštedama te uz istodoban doprinos jačanju kvalitete sustava.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                                                                                                                      R a v n a t e lj i c a

                                                                                                                                                                                                          doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med.

Skip to content