Tražilica

Umjetnost u svrhu zdravlja

Datum objave: 13.02.2019

U subotu 9. veljače 2019. godine u Klubu Doma HDLU održana je stručna edukacija „Umjetnost u svrhu zdravlja“ koja se provodi u okviru projekta „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u sklopu kojeg će šest umjetnica i četiri studenta Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu odabranih putem natječaja, oslikati dječje bolnice i pedijatrijske odjele u Gradu Zagrebu.

Na stručnoj edukaciji predavanje je održao i predstavnik Doma zdravlja Zagreb Centar, liječnik Filip Đerke s temom „Neuroznanost i umjetnost“. Od ostalih predavača sudjelovali su dekan ALU-a Tomislav Buntak, dr.art. Melinda Šefčić, Matilda Franjić, ing. soc. rada i Viktorija Vlašić, dipl. soc.

Projekt je posvećen umjetničkoj estetizaciji, a tako i rehumanizaciji dječjeg bolničkog prostora s naglaskom na doprinos nove svježine i vedrine bolničkog prostora, ali i pozitivnom terapijskom učinku putem umjetnosti. Cilj ovog umjetničkog projekta je preobraziti iskustvo bivanja u bolničkom prostoru za djecu i roditelje, ali i zaposlenike. Projekt se oslanja na recentna znanstvena istraživanja u svijetu koja ukazuju da umjetnost može imati značajnu ulogu u pružanju psihološke i emocionalne podrške djeci koja su hospitalizirana zbog bolesti.

U poveznici donosimo prezentaciju dr. med. Filipa Đerkea o Neuroznanost i umjetnost

Fotografije preuzete s www.hdlu.hr

 

 

Skip to content